Lentile de contact cu dioptrii – caracteristici, avantaje si oferte speciale


august 15, 2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Blog



Lentilele de contact sunt ultima tendinta pentru corectia problemelor de vedere sau pentru a schimba imaginea ochilor persoanelor care le poarta.

Descoperirea de noi materiale avansate, noile tehhnologii si ultimele studii efectuate de specialistii in oftalmologie au facut ca aceste dispozitive medicale sa fie folosite de foarte multe milioane de oameni, iar numarul acestora creste foarte mult. In prezent, majoritatea produselor comercializate sunt lentile de contact din materiale foarte moi, subtiri si flexibile, care sunt foarte usor suportate  din primul moment de utilizare si, un alt aspect extrem de important – isi mentin hidratarea pentru un confort sporit si sustinerea sanatatii ochiului.

Noua generatie de lentile de contact soft sunt fabricate din hidrogel, precum si din silicon-hidrogel, in functie de care se recomanda modul de utilizare si purtare:

  • lentile de contact de unica folosinta (dupa purtarea pe parcursul unei zile se arunca), sau cu utilizare extinsa – lentile de contact lunare sau anuale,
  • lentile de contact zilnice (cu purtare numai pe timpul zilei) sau continua – lentile de contact permanente (cu purtare si ziua si noaptea)

Producatorii pun la dispozitie lentile de contact de vedere care pot avea doua functii, medicala si estetica, lentile de contact cu dioptrii colorate: lentile de contact albastre, verzi si multe alte culori care pot accentua culoarea existenta a irisului sau variante care chiar pot schimba culoarea irisului precum lentilele albastre sau verzi pentru ochi caprui.

Lentilele de contact au avantaje semnificative pentru persoanele care le poarta din motive medicale sau estetice

  • Acuratetea vizuala este mai buna in cazul purtarii lentile de contact vs ochelari –  lentilele de contact medicale va ofera:
    • un camp vizual mult marit fata de ochelari,
    • o vederea periferica buna – corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii , deoarece lentila de contact se misca odata cu ochiul;
    • posibilitati de corectie totala a unor vicii de refractie mare, avand o toleranta mare la purtare fata de ochelari.
  • Estetic lentilele de contact ofera avantaje:
    • sunt aproape invizibile, ceea ce ofera sprijin psihologic persoanelor care considera ochelarii un „stigmat” de imagine; lentilele de contact medicale se pot utiliza de copii de la varste foarte mici: 8-10 ani.
    • machiajul ochilor se face in conditii normale fara a fi afectat rezultatul de „bariera” ochelarilor de vedere
  • Rol de protectie: in sport, lentilele elimina posibilitatea ranirii nasului sau ochilor de catre ochelari in cazul unui impact.
  • Confort practic: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand ploua, ninge sau este frig afara; nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.

In oricare din aceste situatii, este important de mentionat ca este necesar in prealabil alegerii unei perechi de lentile de contact un consult la medicul oftalmolog sau optometrist.

Atentionari si contraindicatii pentru purtarea lentilelor de contact

Oftalmologul sau optometristul va poate explica si invata cum se pun lentilele de contact, cum se scot si cum sa le ingrijiti. Controlul oftalmologic este necesar chiar si atunci cand doriti sa purtati doar lentile de contact cosmetice, pentru schimbarea culorii irisului, si nu doar pentru lentile de contact medicale, intrucat exista afectiuni ale ochiului precum, ochiul uscat, alergiile, infectiile de la nivelul ochiului – conjunctivita, cheratita –  unde lentilele de contact sunt contraindicate.

In plus nu se recomanda purtarea lentilelor de contact de catre cei care isi petrec mult timp in mediu cu praf, nisip, vapori datorita riscului de a se infecta ochiul sau de interveni senzatia de „ochi uscat”.
In urma unui astfel de control oftalmologic veti obtine o prescriptie pentru lentile de contact cu dioptrii sau lentile de contact colorate care ar trebui sa contina urmatoarele informatii:

  • Dioptrie (valoare exprimata cu semnul + sau cu –  in functie de corectia necesara)
  • Raza de curbura, diametru, grosime la centru a lentilei de contact
  • Hidrofilie – continutul de apa al materialului din care este confectionata lentila de contact de vedere sau colorata
  • Transmisibilitatea si permeabilitatea la oxigen – ce cantitate de oxigen poate trece prin lentila spre ochi – cu cat este mai mare, cu atat acele lentile de contact cu dioptrii sau lentile de contact cosmetice sunt mai bune.

Puteti urma sfaturile prietenilor care deja le poarta, in functie de experienta si adaptare, pentru alegerea producatorului sau a comerciantului, pentru comparatia preturilor, dar nu uitati sa tineti cont de recomandarea medicului cand decideti ce tip de lentilele aveti nevoie. Cautarea celei mai bune optiuni nu inseamna neaparat cautarea de lentile de contact ieftine.

Ochii si simtul vederii sunt elemente foarte importante ce influenteaza calitatea vietii fiecaruia dintre noi. Alegeti cele mai bune lentile de contact pentru confortul si sanatatea dvs!

In functie de afectiunea ochilor, se poate face urmatoarea clasificare pentru lentile de contact de vedere:

1. Lentile de contact pentru miopie si hipermetropie

Miopia si Hipermetropia sunt cele mai des intalnite afectiuni ale ochiului la persoanele care au probleme cu vederea.

Miopia este o eroare de refractie si se manifesta prin dificultati in vederea clara a obiectelor aflate la distanta.

Pe reteta pentru lentile de contact cu dioptrii pentru miopie, valoarea dioptriilor este precedata de semnul “-” si poate fi diferita la cei doi ochi. La ochiul care sufera de miopie raza de lumina nu ajunge pe retina, ci in fata acesteia, astfel ca este necesara o corectie cu „minus” care trebuie realizata de lentila de contact cu dioptrii.

Hipermetropia afecteaza aproximativ 25% din populatie. Oamenii cu hipermetropie pot vedea foarte bine obiectele aflate la distanta, dar intampina dificultati in a vedea clar obiecte aflate in apropiere si in special la citit.
Pe reteta pentru lentile de contact pentru hipermetropie, valoarea dioptriilor este precedata de semnul “+” si poate fi diferita la cei doi ochi.

In cazul ochiului afectat de hipermetropie, raza de lumina nu ajunge pe retina, ci in spatele acesteia, astfel fiind necesara o corectie cu „plus” care trebuie corectata de lentila de contact  medical.

Lentilele de contact pentru Miopie si Hipermetropie sunt lentile de contact monofocale. Lentile de contact pentru miopie sau hipermetropie sunt cele mai numeroase, sunt disponibile la fiecare producator, confectionate din materiale diferite: hidrogel, precum si din silicon-hidrogel.

Cele mai vandute lentile de contact pentru miopie si hipermetropie:

DenumireProducatorNr. lentile / cutieNivel de pretDetalii
AirsoftMaxVue Vision6$Vezi detalii >>
Pure VisionBausch & Lomb6$$Vezi detalii >>
Pure Vision 2HDBausch & Lomb6$$$Vezi detalii >>
Air Optix Night & Day AquaAlcon / Ciba Vision3$$Vezi detalii >>
BiofinityCooper Vision6$$Vezi detalii >>

2. Lentile de contact pentru astigmatism

La fel ca si in cazul miopiei sau hipermetropiei, ochii care sufera de astigmatism au o problema de refractie, iar in acest caz raza de lumina nu se focuseaza intr-un singur punct pe retina, ci in mai multe puncte, creand astfel vederea neclara la orice distanta, apropiere sau departare.

Datorita utilizarii materialelor performante, corectia vederii pentru ochii care sufera de astigmatism poate fi realizata prin purtarea lentilelor de contact de vedere. Tehnologiile actuale le permit producatorilor sa confectioneze lentile de contact medicale pentru toate tipurile de astigmatism: miopic simplu, hipermetropic simplu,  miopic compus,  hipermetropic compus sau astigmatism mixat

Lentilele de contact pentru astigmatism sunt lentile de contact torice, datorita formei lor.

Cele mai vandute lentile de contact pentru astigmatism / torice:

DenumireProducatorNr. lentile / cutieNivel de pretDetalii
Pure Vision ToricBausch & Lomb6$$$Vezi detalii >>
Pure Vision 2HD AstigmatismBausch & Lomb6$$$$Vezi detalii >>
Air Optix for AstigmatismAlcon / Ciba Vision3$$Vezi detalii >>
Acuvue Oasys AstigmatismJohnson & Johnson6$$Vezi detalii >>
Frequency XCEL ToricCooper Vision3$Vezi detalii >>

3. Lentile de contact pentru prezbiopie

Prezbiopia este o afectiune a ochilor care se manifesta odata cu inaintarea in varsta, in special dupa 40 de ani. Aceasta afecteaza vederea prin pierderea capacitatii de a focaliza obiectele apropiate si poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau pe cale chirurgicala.

In interiorul ochiului, in globul ocular, pentru a crea o imagine, ochiul se foloseste de cornee si de cristalin pentru a proiecta imaginea pe retina. Cristalinul este flexibil si isi poate modifica forma cu ajutorul muschiului circular din jurul sau. Atunci cand priviti in departare, acesta se relaxeaza, dar cand priviti in apropiere, muschiul se contracta, schimbandu-se astfel puterea de focalizare. Odata cu inaintarea in varsta cristalinul isi pierde din aceasta flexibilitate, astfel ca puterea de focalizare nu se mai manifesta la fel.

Lentilele de contact pentru prezbiopie sunt bifocale sau multifocale. Suprafata acestora prezinta zone specifice pentru distanta si pentru apropiere, permitand o vedere clara in conditii variabile de iluminare. Aceste lentile lentile de contact medicale pentru corectarea presbiopiei sunt o alternativa pentru purtatorii actuali de ochelari de vedere pentru citit sau cei care nu sunt dispusi sa inceapa sa poarte ochelari pentru apropiere.

Daca suferiti si de un viciu de refractie precum miopie sau astigmatism atunci veti fi nevoit sa utilizati fie doua perechi de ochelari, fie de ochelari cu lentile bifocale sau multifocale.

Lentilele de ochelari bifocale au doua sectiuni: cea din partea de jos destinata vederii de aproape si cea din partea superioara pentru vederea la distanta. Dezavantajul acestor lentile este faptul ca vederea intermediara nu este prea clara

Lentile de contact progresive (multifocale) va ajuta sa vedeti bine la orice distanta. Dezavantajul principal este reprezentat de perioada de adaptare la ele, care poate dura pana la 2 saptamani.

Cele mai vandute lentile de contact pentru prezbiopie / multifocale:

DenumireProducatorNr. lentile / cutieNivel de pretDetalii
Air Optix Aqua MultifocalAlcon / Ciba Vision3$$Vezi detalii >>
Pure Vision Multi-FocalBausch & Lomb6$$$$Vezi detalii >>
Biofinity MultifocalCooper Vision3$$$Vezi detalii >>
Pure Vision 2HD Multi-FocalBausch & Lomb6$$$$Vezi detalii >>
Dailies AquaComfort MultifocalAlcon / Ciba Vision30$$Vezi detalii >>

Ingrijirea atenta, inlocuirea corecta a lentilelor dar si vizitele periodice efectuale la medicul oftalmolog la 6 sau 12 luni sunt aspecte extrem de importante pentru mentinerea sanatatii ochilor.

Pentru a avea beneficii maxime in urma purtarii lentilelor de contact, trebuie sa le ingrijiti si sa respectati indicatiile de intretinere pe care le-ati primit din partea oftalmologului.

Este foarte important sa respectati intotdeauna momentul la care vi s-a recomandat sa inlocuiti lentilele, solutiile de intretinere dar si recipientul de pastrare a lentilelor.

Cu cat inlocuirea lentilelor purtate este mai frecventa, cu atat este mai sanatos si mai confortabil pentru ochi.